21 mai 2009

TERAPIA IERTARII





Ma pregateam sa scriu in paginile acestui blog, si ma gandeam ce ar fi bine sa cunoasca prima data, o persoana neinitiata in tehnica meditatiei. Mai ales atunci, cand este foarte hotarata sa reactiveze in ea, sentimentul de iubire neconditionata, pe care de fapt il purtam in noi dintotdeauna. Dar... limitarile autoimpuse sau... zicem noi- ni lle-au impus altii( ceea ce este total gresit, doar putem apela la liberul arbitru, pe care il avem de la nastere) ne cam incurca toate demersurile...
Gandesc ca totusi cel mai bine, ar fi sa onorez prima data pe cei care imi trimit email-uri... Ma opresc din scris, si dau clik pe casuta mea de mail...
Liliana, buna si draga mea prietena, care imi trimiti atatea informatii pretioase. Cand ai dat clik pe send, nu ai stiut ce elan imi dai si imi deschizi drumul spre ceea ce trebuie sa comunic, celor ce imi deschid paginile acestui blog, in aceste momente de mari schimbari in viata noastra.
Dragi cititori ai acestui blog, stiu ce trebuie sa va spun azi, ca prim lucru ce trebuie facut , atunci cand vrem sa mergem, cu reusita deplina mai departe pe drumul vietii.
Dar inaintea informatiilor de la mine se cuvine sa dau intaietate, Lilianei, cu minunatul ei mesaj

POVESTEA CUTIEI CU PIERSICI

http://images-partners-tbn.google.com/images?q=tbn:c3O7NApABR7GGM:i.anunta-ma.ro/a/c/6ddb637f7538c37f2ddf380d6db48c.jpg
Un profesor a dat fiecarui student, ca tema pentru lectia de saptamana viitoare, sa ia o cutie de carton si pentru fiecare persoana care ii supara , pe care nu pot sa o sufere si sa o ierte, sa puna in cutie cate o piersica, pe care sa fie lipita, o eticheta cu numele persoanei respective.
Timp de o saptamana , studentii au avut obligatia sa poarte permanent cutia cu ei: in casa, in masina, la lectii, chiar si noaptea, sa si-o puna la capul patului. Studentii au fost amuzati de lectie la inceput, si fiecare a scris cu ardoare, o multime de nume, ramase in memorie inca din copilarie.
Apoi incetul cu incetul, pe masura ce zilele treceau, studentii adaugau nume ale oamenilor pe care ii intalneau, si care considerau ei, ca au un comportament de neiertat. Fiecare a inceput sa observe ca din zi in zi, cutia devenea din ce in ce mai grea. Piersicile asezate in ea la inceput de saptamana, incepusera sa se descompuna intr-o masa lipicioasa, cu miros dezgustator, si stricaciunea se intindea foarte repede si la celelalte.
O problema dificila mai era si faptul ca fiecare, era dator sa o poarte permanent, sa aibe grija de ea, sa nu o uite prin magazine, in autobuz, la vreun restaurant, la intalnire, la masa , la baie, mai ales ca numele si adresa fiecarui student, ca si tema experimentului erau inscrise chiar pe punga. In plus, cartonul cutiei se stricase si ea ajunsese intr-o stare jalnica: cu mare greutate mai puteau face fata sarcinii lor.
Fiecare a inteles foarte repede si clar lectia, pe care a incercat sa le-o explice profesorul cand s-au revazut dupa o saptamana si anume: ca acea cutie pe care o carasera cu ei o saptamana intreaga, nu a fost decat expresia greutatii spirituale pe care o purtam cu noi, atunci cand strangem inauntru nostru, ura, invidie, raceala fata de alte persoane, etc...
De multe ori credem ca a ierta pe cineva este o favoare pe care o facem celeilalte persoane. In realitate insa, acesta este cea mai mare favoare pe care ne-o facem noua insine.

In cutia ta catepiersici sunt ... si ce ai de gand sa faci cu ele??? "

Ei dragii mei cititori, ce ziceti? MULT ADEVAR!!!

Curiozitatea m-a facut sa caut pe Google... se vede ca multe persoane au scris despre acesta frumoasa povestire cu talc. Este bine cand sunt asemenea preocupari. E bine sa aflam cat mai multe opinii. Opinia mea vi-o dezvalui mai jos.

As vrea sa ne aducem aminte fiecare cateva cuvinte " cere si ti se va da" cum puteti interpreta acestea ? Astept opiniile voastre!

In primul rand, trebuie sa tinem minte ca" nu vedem lucrurile asa cum sunt ele, ci le vedem asa cum suntem noi."

Iar acesta este un punct de plecare spre curatenia interioara, despre care vreau sa vorbim astazi. De fapt... sa nu mai amanam ... O spun direct. Este vorba de MEDITATIA IERTARII. Stiu ca spun toti IERT, DAR NU UIT. Mare greseala!!! Este neiertare si aceasta atitudine. Dar sa ne aducem aminte de piersicile din povestirea de mai sus, ne mai da mana sa nu incepem imediat a invata iertarea? Dar si mai mult, terapeutic vorbind, neiertarea duce la boli foarte grave, unele conducand chiar si la cancer. Imi pare rau ca trebuie sa va spun aceste cuvinte, dar e necesar sa cunoasteti la ce pericole va expuneti voi, si cei dragi voua. Parintii care nu iarta, nu stiu si nu au cum sa-si invete copiii ce inseamna iertarea. Si iertati-mi lipsa de delicatete, va intrebati de ce va sunt copiii bolnavi? LUATI AMINTE, copiii, animalele de langa casa, plantele- spun totul despre energia acelei case. Cu alte cuvinte, cand in casa energiile negative ale neiertarii, urii, invidiei, barfei, razbunarii, nepasarii, etc. isi fac leagan acolo, ei( copiii, animalele, plantele) sunt primii care reactioneaza pentru ca sunt cei mai curati si puri. Verificati va rog, si faceti ceea ce trebuie, pentru a aduce totul la nivelul de optim a caminului vostru.
Acestea fiind spuse, trecem la ceea ce numim TERAPIA IERTARII, bineinteles prin meditatie personala. Si daca incepem cu iertarea, sa incepem de la noi insine, pentru ca intotdeauna neiertarea celorlalti, este de fapt neiertarea personala. E momentul sa trecem la treaba si sa ne facem o lista, chiar la figurat vorbind, in care sa trecem clipele de durere, neputinta, suparare, furie, spaima, panica, razbunare si toate celelalte, ce rezulta din acestea. Sa ne dorim din tot sufletul, ca toate acestea sa dispara din noi, si cum altfel ar putea disparea, daca nu prin transformare. Stiti doar, " nimic nu se pierde, totul se transforma" Zambiti? Si eu am zambit, dar viata, experienta personala, munca in terapie de atatia ani, mi-a dovedit ca se poate transforma. si cum? Sa invatam a ne ierta, pentru ca de aici porneste totul... si sa iertam pe ceilalti.

In cartile lui Paulo Coelho sunt multe invataturi. E bine sa ne facem timp, sa citim in fiecare zi, cateva pagini din carti cu substrat spiritual, pentru a ne pune mintea la treaba. Un citat bine pus de mine la pastrare, in locul tainic al inimii, pentru a-l avea la indemana atunci cand e mai mare nevoie de el, este si acesta:
"Lectiile vin intotdeauna, atunci cand esti pregatit,iar daca vei fi atent la semne, vei afla mereu ce-ti trebuie pentru pasul urmator" Paulo Coelho.

Asadar, azi sa invatam lectia iertarii, si multe din articolele viitoare, vor dezbate acesta tema. Sa fim atenti la semne. Ele vor aparea cu siguranta. Acum va las in compania a ceea ce se numeste terapia iertarii( una din cele mai simple), care de fapt se face intr- o stare meditativa, si care datorita experimentarii personale si a oamenilor cu care interactionez zilnic prin terapie, i-am acordat loc de cinste si incep aceasta calatorie, in lumea interioara, cu ea.

TERAPIA IERTARII

" In urma cu doua decenii, un psiholog hawaiian surprinde lumea stiintifica cu ceea ce am putea numi, pe buna dreptate, un miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta in acel moment cu probleme deosebit de grave in sectia bolnavilor psihici, care comisesera crime abominabile. dr. Haleakala Lew Len a acceptat postul in acest spital si atunci au inceput sa apara miracole. Dupa numai cateva luni, s-a dovedit ca in cazul multora dintre acesti pacienti, nu mai era nevoie de catuse. Dozele medicatiei au scazut simtitor la majoritatea pacientilor si chiar s-au sistat in cazul multora. Dupa patru ani, pavilionul a trebuit sa fie inchis din lipsa de pacienti... violenti.
Partea cea mai interesanta este, ca in acesti patru ani, dr. Len nu a vorbit cu nici unul dintre temutii sai pacienti. Mai mult, nici macar nu i-a vazut. " Tot ce a trebuit sa fac a fost sa lucrez asupra propriei mele persoane", a declarat ulterior dr. Len. " Daca vrei sa vindeci pe cineva, inclusiv pe un criminal bolnav psihic, o poti face vindecandu-te pe tine" In prezent , trecut de 70 de ani, dr.Len a ajutat cu succes de-a lungul carierei sale, folosind acesta metoda, pe mii de persoane.El detine un doctaorat in psihologie obtinut la Universitatea Iowa, Statele Unite, dar atribuie remarcabilul sau succes ca psiholog clinician, practicilor de vindecare traditionale invatate de la Morrnah Nalamaku Simeona, o femeie kahuna. Metoda Traditionala invatata de dr. Len de la Morrnah Simeona si aplicata cu succes la Spitalul de Stat din Hawaii si nu numai, poarta denumirea de ho' oponopono, care s-ar putea traduce prin a indrepta lucrurile, a corecta o eroare. Lumea este o reflectare a gandurilor noastre. Tot ceea ce suntem, tot ceea ce se intampla in viata noastra reprezinta o consecinta a gandurilor noastre. In cuvintele lui Morrnah Simeona lumea este o reflectare a ceea ce se intampla in interiorul nostru. Daca ne confruntam cu o problema, trebuie sa cautam cauza in noi insine, nu in factorii exteriori.
  • Daca o persoana ne agreseaza, este util sa ne amintim ca ceilalti, sunt o oglinda pentru noi si ca agresivitatea respectivei persoane, nu este decat proectia in exterior a propriei noastre agresivitati refulate.
  • Daca seful ne spune ca nu suntem suficienti de buni pentru postul pe care il ocupam , atunci vorbele lui nu sunt decat o reflectare a ceea ce noi insine gandim in sinea noastra despre noi.
  • Daca ne inbolnavim, este bine de stiut, ca trupul este o casa pentru ganduri: cauza imbolnavirii rezida in negativitatea unui gand, intr-o eroare de judecata.
Mintea este asemeni unei gradini, iar gandurile asemeni unor seminte. Ele incoltesc si dau roade. Trebuie sa avem grija ce ganduri plantam in mintea noastra, caci inevitabil vom culege ce am semanat. Vestea buna este ca orice stres, dezechilibru sau boala pot fi corectate, lucrand asupra ta. Nu este nevoie sa cauti raspunsuri sau ajutor in afara ta. Si nimeni nu iti poate oferi informatii mai relevante decat cele pe care le obtii singur, cautand in tine insuti, sustine Morrnah Simeona. Starea de sanatate sau de boala, prosperitatea sau pauperitatea, succesul sau esecul nostru, ori a celor din jurul nostru, reflecta nivelul de constiinta la care am ajuns. Daca nivelul nostru de constiinta, circumstantele exterioare se schimba rapid, iar nivelul de constiinta poate creste semnificativ, daca ne asumam responsabilitatea pentru tot ce se intampla in jurul nostru. ce inseamna sa ne asumam 100% responsabilitatea pentru absolut orice se intampla in viata noastra? Inseamna sa accepti faptul ca tu insuti - si nimeni altcineva- esti creatorul a tot ceea ce experimentezi, al tuturor evenimentelor pe care le traiesti, afirma dr. Len, constient ca declaratia sa poate fi socanta sau chiar revoltatoare, pentru majoritatea oamenilor.
Accesul la miracol si implicit la supraconstient, nu este posibil decat atunci cand reincepem sa privim lumea cu ochii unui copil. Reinstaurand inocenta - starea in care nu judecam, nu punem etichete, nu suntem obsedati de castigul personal- viata noastra se poate schimba radical. Cream lumea prin gandurile noastre. Dumnezeu a creat fiinte perfecte, dar noi nu mai putem sa vedem acest lucru, fiindca intre ceea ce exista si ceea ce vedem se interpune gandul. Daca este ceva de corectat, atunci acest ceva reprezinta erorile noastre de gandire. Asa stand lucrurile, atunci poate ca nu ar trebui sa ne mire foarte mult ca dr. Len si-a vindecat pacientii, lucrand doar asupra lui insusi. Ce a facut dr Len pentru a-si vindeca pacientii? " Am repetat incontinu: Imi pare rau, te rog iarta-ma" a declarat senin dr. Len. "Asta-i tot".
De aceea, nu trebuie decat sa constientizezi problema pe care o simti la nivel fizic, emotional, mental, etc. apoi sa incepi sa iti purifici gandirea care a atras-o, printr-un proces de cainta si iertare. "Te rog iarta-ma ca te-am facut prinzonierul gandurilor mele( si fiindca prin negativismul gandurilor mele, ti-am influentat in mod distructiv comportamentul)".Asa este in crestinism: ruga trebuie precedata de cainta si de cererea iertarii. Asta este ceea ce poate face constientul: sa se caiasca si sa ceara iertare. Restul este treaba supraconstientului. E este armonizatorul, vindecatorul. Acest proces poate fi folosit in diferite situatii: cand suntem bolnavi, cand cineva apropiat este bolnav, cand ne confruntam cu probleme profesionale, financiare, sentimentale, etc. Daca problema tine de sanatate, atunci putem spune corpului: Imi pare rau, ca ti-am facut rau prin gandurile mele negative. Te rog, iarta-ma.Si repetam acest lucru cu sinceritate pana problema dispare. Daca copilul are probleme la scoala, putem repeta mental: Imi pare rau ca ti-am creat aceste probleme prin gandurile mele. Te rog iarta-ma.Este esential ca trairea sa fie autentica, iar cererea de iertare sa fie pe deplin sincera. Consecinta imediata este un sentiment de iubire autentica, iar dr. Len si Morrnah Simeona declarau ca acesta este un semnal ca vindecarea a inceput. Accesul la miracol, si implicit la supraconstient, nu este posibil decat atunci cand reincepem sa privim lumea prin ochii unui copil. E vorba de redescoperirea inocentei, nu despre cultivarea infantilitatii. Problema adultilor este ca si-au pierdut inocent, dar si-au accentuat infantilitatea prin evitarea sistematica a responsabilitatii. Reinstaurand inocenta- starea in care nu judecam, nu punem etchete, nu suntem obsedati de castigul personal- viata noastra se poate schimba radical: renuntam la a ne complica viata inutil si ne redobandim bucuria de a trai, devenim mai creativi, ne adaptam mai suplu si mai eficient schimbarilor; iar calitatea relatiilor noastre se imbunatateste semnificativ.

IN LOC DE CONCLUZIE

Un medic din Statele Unite ale Americii dr. Ira Byock a lucrat foarte mult cu bolnavi in faza terminala si a descris experientele si concluziile sale in doua carti ce au devenit best-seller-uri.
Una dintre ele se numeste The Four ThingsThat Matter Most (Cele patru lucruri , care conteaza cel mai mult) si se refera la cele mai frecvente declaratii pe care bolnavii le fac celor apropiati, pe patul de moarte.
Acedstea sunt:IARTA-MA, TE IERT, MULTUMESC, TE IUBESC. Dr. Ira Byock considera ca nu trebuie sa ajungem pe patul de moarte, pentru a folosi aceste declaratii, care in opinia sa, au un potential imens in a ne vindeca relatiile si a ne transforma profund viata. "


Am redat mai sus tot continutul mail-ului primit din aceeasi sursa, de la Liliana si de la un alt drag bun prieten din casa mea virtuala, internetul, Valentin. Se pare ca sursa, este un forum de pe internet al editurii For You. Multumiri tuturor!

Spun multi ca Internetul este un rau necesar. Eu spun, ca atunci cand il utilizezi cu intelepciune, te imbogatesti spiritual. Totul se reduce, la ceea ce este in noi si rezoneaza cu ceea ce putem lua de acolo ca informatie.

Pe curand, cu meditatii pe aceeasi tema, doar stiti, repetitia este mama invataturii. Atunci sa trecem la treaba, sa repetam , pana toti vom sti ce inseamna A IERTA.

Lumina si Iubire

Terapeut,
ALEXANDRA HINDA


Niciun comentariu: